keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Mitä kuuluu talolle, meille ja budjetille muuton jälkeen?

Viimeisimmän päivityksen jälkeen olemme aloitelleet ulkoverhouksen maalausta, tarkoituksena maalata nyt kerralla kahteen kertaan, ettei telineitä enää tarvitse lainata ensi kesänä. Homma on vielä pikkuisen kesken, edistystahti ei ole ollut kovin huima enää muuton jäljeen talon hommien suhteen. Niin taitaa käydä melko monelle? :)

Maalaus aloitettiin toukokuun puolen välin jälkeen, melko pian todettiin, että lapsi saa maalata vedellä maalin sijaan.. 

Saunan lasiseinä ja lauteet ovat saapuneet, ja sauna olisi tarkoitus ulkoverhoushommien jälkeen kasailla saunomiskuntoon, alkaa olla jo ikävä lämpöisiä löylyjä. Sisältä talo askarrellaan valmiiksi viimeisien listojen ja varaston osalta talven aikana, kun mitään akuuttia ei ole kesken ja pihalla on kivempi puuhailla näin kesäaikaan.

Tänä kesänä haaveena on myös lomailla, kun tuntuu että on menty pitkään "liian lujaa" - elämän normalisoituminen olisi erittäin tervetullut ilmiö. Vapaailtoja on toki nytkin vietetty (enemmän kuin työiltoja), mutta jotenkin ne keskeneräiset hommat rassaa pääkoppaa, niin ei pääse täysin rentoutumaan. Vaikka emme saa kaikkia hommia mitenkään valmiiksi nyt lyhyellä aikavälillä, niin ainakin tuo maalausurakka on tavoitteena saada valmiiksi tämän alkukesän aikana. Muut keskeneräisyydet pihan puolella saavat odotella loppukesää tai ensi vuotta.

Muuton jälkeen onkin ollut isoin opettelun aihe siinä, kuinka sietää keskeneräisyyttä omissa kotinurkissa. Enää kaaosta ei pääse karkuun väliaikaiskämpälle, jonne muuten ei ole yhtään ikävä vaikka kotiympäristö muistuttaakin enemmän työmaata kuin kenenkään pihaa.  Miten olisikaan ihanaa, kun pihat olisivat valmiita, leikkialue, pihavarasto ja terassit viimosen päälle mintissä. Lautakasoja, kuormalavoja (joista pääsee muuten todella nopeasti paikallisessa fb roskalavaryhmässä eroon!) ja työkaluja, kuivaa savikkoa  - niin epäsiistiä ja inhottavaa! Hommaa on yllättävän paljon ja aikaa valitettavan vähän.

Äkillinen pyörrepyräkkä pääsi yllättämään ja meidän trampoliini lensi ympäri. 

Mitä kuluille kuuluu? Aikaisemmin kerroinkin, ettei meille tullut yllätyksiä raksan alkupuolella, maatyöt ja maalämpökaivon poraus sujuivat odotetusti (tai jopa paremmin). Muitakaan yllätyksiä ei ollut, joten kulujen aisoissa pysyminen oli täysin omissa hyppysissä (sillä oletuksella että budjetointi oli tehty riittävään tietoon pohjaten). Kuluja vahdittiin molemmin puolin tarkasti, ja menoja käytiin läpi useaan otteeseen raksaprojektin aikana. Olimme varanneet budjettiin ilmaa, ja sen turvin pystyimme teettämään töitä enemmän kuin etukäteen olimme ajatelleet. Hyvä niin, hommia kyllä on riittänyt itselle vähintään omiksi tarpeiksi. Näyttää siltä, että jos teemme suunnitelmien mukaisen pihan hurjastelu linjan sijaan, niin budjetti alittuu. Materiaalipuolella emme sisustusvaiheessakaan halunneet ylittää budjettia, vaikka se olisi jossain määrin ollutkin mahdollista.

Meille raksaajille kuuluu hyvää ja väsynyttäkin aika ajoin. Kun ei jaksa keskittyä kaikkeen, niin jotain jää tekemättä ja roikkumaan. Esimerkiksi toinen auto on seisonut parkissa kaksi kuukautta liikkumatta, se on tupattu täyteen työkaluja, ja alla on edelleen talvirenkaat. No, pikkuhiljaa hyvä tulee - ilman toista autoa ollaan pärjätty ihan hyvin :D Valikoivaa laiskuutta on ollut ilmassa siis, meillä molemmilla aikuisilla. Eikä sitä oikeasti pysty ja repeä moneen asiaan. On mahdottomalta tuntuva yhtälö että vapaa-ajalla pitää rakentaa taloa valmiiksi, viettää aikaa perheen kanssa, harrastaa, laittaa itse kotiruokaa, pitää siisteyttä yllä, levätä riittävästi, hoitaa lemmikkiä ja tehdä eteen tulevia hommia pyörän korjauksesta, renkaiden vaihtoon ja niin pois päin. Onneksi on olemassa nettikauppoja joista tilata vaatteita ja hoksattiin myös ruokakaupan kauppakassipalvelu, jonka avulla ei tarvitse enää tehdä parin tunnin kauppareissuja viikon ruokaostoksien eteen. Jostain pitää löysätä vaatimustasoa, että pysyy selväjärkisenä.

Lapset ovat oivallisia esimerkkejä, kolmevuotias jaksaa lähes päivittäin ihastella kuinka "ihanaa uudessa kodissa" on, miten "ihania ystäviä naapurissa" asuukaan, miten onkaan "mukavaa maalata terassia" (tyttö on saanut vedellä maalata kuormalavasta tehtyjä portaita meidän maalatessa taloa). Todellinen hitti oli myös seitsemän euron uima-allas, josta on riittänyt riemua paljon enemmän kuin uskalsin odottaa.


Nautitaan nyt kesästä ja vietetään aikaa yhdessä - sehän sitä parasta ajanviettoa on :)


4 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että olette "hengissä" selvinneet :) Meillä loppukiri alkaa, täytyy muistaa pitää itsestä ja toisista huolta välillä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, täällä porskutellaan :) ilman muuta aikaa myös perheelle, edes pieninä hetkinä niin jaksaa sitten taas painaa taloa muuttokuntoon. Hurjasti jaksamista sinne!

   Poista
 2. Mukava kuulla teidän kuulumisia! Tahdin hidastaminen ja lomailu ovat oikein hyvä ratkaisu tiukan rutistuksen jälkeen. Sitten jaksaa taas :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! :)